poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą i współpraca z Celebro

Jakiś czas temu nawiązałam bardzo ciekawą współpracę z producentem win Celebro. Do przetestowania dostałam fantastyczne wina, które idealnie pasują do posiłków. W ofercie Celebro znajdziecie wina czerwone i białe półwytrawne oraz francuskie wino półsłodkie idealnie pasujące do deserów, lodów i ciast.
Do pizzy z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą wybrałam włoskie, czerwone wino półwytrawne, które idealnie pasuje do tej potrawy. Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą firmy oraz odwiedzenia ich strony na Facebooku (KLIK).



Składniki (pizza o śr. 35 cm):
Ciasto:
200 g mąki
110 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1/2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
2 pomidory malinowe
10 pomidorów koktajlowych
8 plastrów szynki parmeńskiej
2 łyżki czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
250 g mozzarelli
garść rukoli




Ciasto: Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. 
Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia. 
Cebulę pokroić w piórka, pomidory koktajlowe na połówki, pomidory malinowe i mozzarellę w plastry. 
Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki parmeńskiej i rukolę. 
Podawać z włoskim, czerwonym, półwytrawnym winem Celebro w temperaturze 16-18 stopni. Smacznego! 





5 komentarzy:

  1. robiłam ciasto dokładnie wg tego przepisu i już od początku było dziwne... bardzo kleiste ale po chwili zrobiło się jak nigdy gładziutkie więc odstawiłam do rośnięcia.no i stoi już godzinę i chyba ani trochę nie urosło .... nie wiem dlaczego zawsze mi szybko rosło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od lat robię ciasto z tego przepisu, z reguły z podwójnej porcji. Ciasto (podobnie jak każde ciasto drożdżowe) na początku ma luźną konsystencję, podczas dłuższego ugniatania robi się elastyczne i z łatwością odchodzi od ręki. Nie wiem co było powodem tego, że tobie ciasto nie rośnie, bo u mnie z reguły podwaja, a czasem nawet potraja swoją objętość. Na słabe rośnięcie ciasta może wpłynąć wiele czynników. Przede wszystkim niezbyt świeże drożdże. Zbyt duża ilość mąki dosypana podczas wyrabiania. Ale przyczyna może tkwić także w ustawieniu miski z ciastem w przeciągu, zbyt chłodne/gorące miejsce w którym rośnie ciasto, źle odmierzona ilość drożdży, zbyt długie wyrastanie zaczynu (maks. to ok. 10-15 minut - aby drożdże delikatnie ruszyły, a nie "kipiały"), zbyt wysoka temp. wody użyta do zaczynu, która może spowodować ich zabicie. Poszukaj problemu, ale możesz też spróbować upiec ciasto i zobaczyć efekt po upieczeniu.

      Polecam zagniatanie ciasta z robocie lub automacie do chleba, unikniemy dzięki temu niepotrzebnego dosypywania mąki do ciasta podczas wyrabiania, co powoduje, że jest twarde i niesmaczne.

      Usuń
    2. ciasto dużo wolniej urosło niż zwykle ale jednak.Dokończyłam pizze i okazało się że jest rewelacyjna .Tak dobra jeszcze nigdy mi nie wyszła :) Dzisiaj z kolei znowu robię i ciasto tym razem jest dość twarde...a robiłam tak samo jak wczoraj..odstawiłam do wyrośnięcia , zobaczę co z tego wyjdzie .

      Usuń
  2. Pizza prezentuje się cudownie !!!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...