środa, 28 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka w pieczarkowym sosie z tymiankiem i Celebro France

Dziś pyszna propozycja na obiad do syta :) Śmietanowo-pieczarkowa uczta dla podniebienia dobrze doprawiona aromatycznym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Do tego soczysta pierś z kurczaka. Tak! - soczysta dzięki, krótkiemu smażeniu na dużym ogniu. Takie danie świetnie smakuje z ryżem, ale idealnie sprawdzą się także ziemniaki czy ulubiona kasza. Do tak pysznego dania polecam białe, półwytrawne wino Celebro France, które idealnie pasuje do delikatnego drobiowego mięsa. Wino ma bardzo przyjemny smak i niezwykły aromat, zapraszam Was do odwiedzenia strony Celebro oraz profilu Celebro na Facebooku (KLIK).


Składniki:
500 g piersi z kurczaka
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki soku z cytryny
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 mała cebula
700 ml domowego bulionu drobiowego 
100 ml śmietany 30 %
1 łyżka posiekanego tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
200 g ugotowanego ryżu basmati 




Sos pieczarkowy: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zarumienić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia składników. Dodać bulion i chwilę gotować. Dodać śmietanę kremówkę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą, dodać tymianek i posiekaną natkę pietruszki. 
Pierś z kurczaka: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Pierś z kurczaka smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Pierś pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Podawać z sosem pieczarkowym i ryżem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. alez pyszny obiad:) nie mogłabym się mu oprzeć:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, wiesz, że nie jadłam jeszcze piersi z sosem pieczarkowym? Muszę sprawdzić ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczny kurczaczek ! i pyszne winko ! przy okazji otworzenia butelki do obiadu, wypiłam ją nawet nie wiem kiedy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...