czwartek, 22 sierpnia 2013

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami (owocami)

Sezon śliwkowy w pełni, więc obowiązkowo na stole musi pojawić się ciasto. Ten przepis jest wypadkową dwóch moich ulubionych przepisów na ciasta: ekspresowego ciasta z jagodami i babki marmurkowej. Lubię ciasta na oleju, bo ich przygotowanie zajmuje chwilę. Do tego ciasta możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. Świetnie będzie smakować z cząstkami jabłek czy gruszek. Dzięki temu, że ciasto jest gęste, nawet większe kawałki owoców nie odpadną na dno :) 


Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka octu
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka wody
600 g śliwek węgierek (lub innych owoców) 









Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet. Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy jajka będą dobrze ubite, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy (u mnie 31x21 cm). Do pozostałej części ciasta dodać kakao i łyżkę wody, zmiksować. Ciemne ciasto przełożyć na jasne i za pomocą patyczka zrobić na cieście kilka ósemek. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu). Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

12 komentarzy:

  1. o matko i prosty przepis, jaram się, bo ja ciastowa to nie jestem;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie same proste przepisy ;) Polecam ci jeszcze ciacho lekki jak puch i również bardzo proste: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/05/eksperowe-i-przepyszne-ciasto-z-jagodami.html i jeszcze to też pyszne: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-maslance-z-truskawkami.html

      Usuń
  2. fajny pomysł z 2 kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smaczne:). Lubię takie ciasta:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. a po co ten ocet w cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu octu białko się ścina a masa jajeczna świetnie się ubija. Ocet dodaję także do klasycznego biszkoptu. Nie czuć go w cieście, ale jeśli ktoś nie jest przekonany, można pominąć ten składnik.

      Usuń
  5. Mniam, wygląda pysznie!! A najbardziej lubię, jak podczas pieczenia śliwki puszczają sok...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałoby się powiedzieć sezonie na owoce trwaj wiecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychota! uwielbiam śliwki, ale sezonu jeszcze nie rozpoczęłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...