Lubię pesto pod każdą postacią, dziś postanowiłam wykorzystać rukolę z ogródka, której mam całkiem pokaźną ilość. Pesto z rukoli jest wyraziste w smaku, pikantne i orzechowe. Świetnie sprawdzi się na szybki obiad do makaronu, ale z powodzeniem można wykorzystać je do roladek drobiowych, tart na cieście francuskim lub po prostu do kanapek. Pesto robię zawsze "na oko", ale starałam się oszacować proporcje, aby przepis miał ręce i nogi ;) Jeśli w trakcie miksowania uznacie, że pesto potrzebuje więcej jakiegoś składniki, dodajcie go do sosu. Moje pesto wyszło pyszne, więc zachęcam Was do skorzystania z przepisu.
Składniki:
150 g rukoli
70 g orzechów włoskich
5 łyżek startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
2 ząbki czosnku
1/4 pęczka bazylii
150 ml oleju rzepakowego
gruboziarnista sól (do smaku)
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti
Pesto: Orzechy podprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekany czosnek, sól, orzechy, starty ser, listki bazylii i 2 łyżki oleju. Miksować dolewając stopniowo olej. Gotowe pesto doprawić solą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić pozostawiając 2 łyżki wody, w której się gotował. Do gorącego makaronu dodać, wodę i kilka łyżek pesto. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
idealny obiad na lato. pożywne, ale orzeźwiające i pięknie zielone!
OdpowiedzUsuńwygląda uroczo ;)
OdpowiedzUsuńmoja miłość, cudne:D
OdpowiedzUsuńPiękny kolor! :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńOlu cudowne pesto, mogłabym jeść i jeść :) !
OdpowiedzUsuń:) Ja podchodzę i wyjadam ze słoika :) Dobrze, że zrobiłam więcej o zostało do makaronu ;)
UsuńWspaniałe. Uwielbiamy pesto chyba w każdej postaci:-) A tej rukoli w ogródku - zazdrościmy bardzo :-)
OdpowiedzUsuńświetne zielone danie:) takie właśnie lubię najbardziej pesto:D
OdpowiedzUsuńPesto dziś idzie na obiad :) dziękuję za przepis, taką miałam ochotę na spaghetti i znalazłam Twój przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń