250 g piersi z kurczaka
Marynata do piersi:
1 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżki oleju
2 łyżeczki pikantnej musztardy miodowej
Dodatkowo:
1/2 brokuła
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 ogórka wężowego
6 suszonych pomidorów w oleju
Dressing:
3 łyżki greckiego jogurtu
2 łyżeczki pikantnej musztardy miodowej
sól morska świeżo zmielona
czarny pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżki soku z cytryny
Składniki marynaty do mięsa połączyć. Pierś umyć, osuszyć i zlać przygotowaną marynatą. Natrzeć mięso i odstawić na 15 minut. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru na półtwardo. Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Pierś z kurczaka usmażyć na grillu z obydwu stron do miękkości, w trakcie pieczenia posmarować mięso marynatą. Usmażone mięso odłożyć na około 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę, ogórka na plasterki. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Składniki sałatki połączyć.
Dressing: Jogurt wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polać sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
Aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńpyszna zdrowa sałatka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńja równiez w lato traktuję takie sałatki jako obiad:) Pyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajowa sałatka, smaczna, zdrowa i z mięchem:-) to lubimy:-)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zrobić taką sałatkę bo wygląda bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńOoo, podoba mi się to zestawienie smakowe;)
OdpowiedzUsuń