niedziela, 30 czerwca 2013

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Sezon na truskawki dobiega końca, więc musiałam wreszcie ją upiec. Ciasto drożdżowe przygotowałam w moim niezawodnym automacie do wypiek chleba, który bardzo ułatwia mi pracę w kuchni, ale z powodzeniem można przygotować je ręcznie lub zagnieść ciasto w robocie i pozostawić do wyrośnięcia. Ten drożdżowy wypiek jest bardzo puszysty, nie za słodki i idealnie sprawdzi się na niedzielne śniadanie :) Polecam. 


Składniki:
500 g mąki 
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
150 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
80 g stopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
400 g truskawek




Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zarobić ciasto, podlewając stopione i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy (u mnie tortownica 28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut. 
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wysuszyć. Pokroić na połówki. Składniki kruszonki połączyć i zagnieść. Na cieście poukładać połówki truskawek i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. A już myślałam, że przejadły mi się ostatnio drożdżówki, po tym, jak zjadłam 4 swojej roboty z budyniem. Ale jednak nie! Patrząc na Twoją: marzę o podobnej :) Mniam!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie dorodne, piękne ciasto ! :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale Ci pięknie wyrosło! Biorę kawałek:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam wczoraj, ciasto wyroslo wspaniale!! Musialam tylko dodac wiecej mleka niz w przepisie, bo bylo za twarde do wyrobienia. Dziekuje za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. własnie sie przymierzam do zrobienia :) wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i wyszło cudnie! Pięknie wyrosło i czekam aż wystygnie, żeby spróboować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypiek się udał i życzę smacznego :)

      Usuń
  7. A czy można prosić o napisanie jak zrobić to drożdżowe ciasto w wypiekaczu do chleba? bo posiadam to urządzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę należy wymieszać z solą. Zrobić rozczyn z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Podrośnięty rozczyn umieścić w misie z automatu, dodać mąkę, cukier waniliowy oraz rozkłócone jajka, włączyć program do wyrabiania ciasta drożdżowego i stopniowo wlać masło. Dalej postępować według instrukcji producenta.

      Usuń
  8. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...