Składniki:
350 g mąki (polecam mąkę dalachowską)
220 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
240 ml maślanki
3 duże jajka
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g truskawek
cukier puder (do posypania)
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.
ostatnio robiłam na jogurcie, trochę nie wyszło ale i tak było dobre
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńEkstra ciacho! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity placuszek :) Mniam!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Piękne ciasto takie puszyste i truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite, nie wiem które lepsze to czy z kruszonką ?! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Bardzo dobre ! Polecam :)
OdpowiedzUsuńZawsze podchodzę z lekką obawą do przepisów z nieznanych mi źródeł. W tym przypadku przepis sprawdził się- ciasto było bardzo smaczne, lekkie i delikatne:) Robiłam z wiśniami i wyrosło bez problemu, nie było też zakalca. Świetny przepis na lato i nie tylko:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTez lubię takie szybkie ciasta:)
OdpowiedzUsuńZakalec. Robiłam wg tego przepisu, składniki miały temp. pokojową, wszystko dokładnie krok po kroku miksowałam jak w przepisie, a z piekarnika wyjęłam zakalec. Rzadko mi się zdarza, że ciasto nie wyjdzie, a tu zmarnowane składniki. Już się więcej nie przekonam do ciasta na maślance.
OdpowiedzUsuńCzasem i tak bywa, że wypiek nie wyjdzie. Składa się na to wiele czynników. Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek wbity w ciasto (do samego dna) jest mokry, należy dopiec ciasto na dolnej grzałce 5-10 minut.
UsuńCzy zamiast truskawek mozna dac mrozone porzeczki i zamiast oleju oliwe z oliwek?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńChcialabym zrobic to w formie okraglej 23 cm jakie proporcje uzyc?
OdpowiedzUsuńZawsze piekę to ciasto w prostokątnej blaszce, więc ciężko dokładnie powiedzieć czy zmieści się w tortownicy 23 cm. Proponowałabym zatem zrobić z 2/3 ilości składników.
UsuńCiasto upiekłam dziś nawet dwa jedno z truskawkami a drugie z morelami i jagodami, rewelacja przepyszne. nie mam dolnej grzałki samej więc upiekłam z termoobiegiem + dolna grzałka 155 stopni przez 40 minut. Polecam
OdpowiedzUsuńTakie komentarze cieszą najbardziej ;) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i zachęcam do częstego gotowania z Kuchnią szeroko otwartą :)
UsuńZrobiłam ciasto wg przepisu. Pysznie wyszło. Polecam przepis, bo jest łatwy, a ciasto bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało ;)
UsuńMogę dodać mrożone truskawki?trzeba je wcześniej rozmrażać?
OdpowiedzUsuńNie, ale warto oprószyć je mąką, aby nie opadły na dno.
UsuńBardzo pyszne i proste w wykonaniu ciasteczko. Pyszne. U mnie z czerwoną porzeczką i truskawkami.
OdpowiedzUsuń