sobota, 22 czerwca 2013

Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem

Bardzo pyszne połączenie smaków. Chutney z rabarbaru jest słodkie i pikantne jednocześnie. Udało mi się tak wyważyć smaki, że jeden idealnie współgra z drugim. Nuta imbiru jest wyczuwalna, ale świetnie podkręca smak całości. Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin i serów. Z powodzeniem zastępuje żurawinę czy borówkę, a smakuje naprawdę oryginalnie. Polecam :)


Składniki:
200 g rabarbaru
150 g cebuli
120 g cukru
10 suszonych śliwek
5 łyżek octu balsamicznego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej



Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, posiekane suszone śliwki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ocet balsamiczny. Podlać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż rabarbar puści sok. Kiedy składniki zaczną się gotować dodać przyprawy i gotować na większym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe chutney przestudzić i przełożyć do wyparzonego słoika. Wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 7 dni. 

Rada: Z tych proporcji składników wychodzi 1 (ok. 250 ml) słoiczek chutney.
Chutney można też pasteryzować gotując w słoikach przez 15 minut. 

 

4 komentarze:

  1. Świetne, już układam w głowie pulę rzeczy, do których będę mogła to dodać. Przepis zapisuje i z pewnością wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam:)
    Dziękuję za dodanie go do akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...