poniedziałek, 13 maja 2013

Sałatka z grillowaną piersią kurczaka z jabłkiem i orzechami

Uwielbiam lekkie sałatki. Wiosną i latem z powodzeniem zastępują mi obiad, ale równie dobrze sprawdzą się na kolację czy drugie śniadanie do pracy. Sałatki mogłabym właściwie jeść na każdy posiłek w ciągu dnia. Dziś przepis na jedną z nich, która powstała ze składników, które akurat miałam pod ręką. Ale nie ukrywam, że ta sałatka miała być także pretekstem do sprawdzenia smaku oleju ryżowego, który dostałam niedawno do testowania w przesyłce z włoskimi produktami. Powiem szczerze, że zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania. Ma lekko orzechowy smak, ale jest na tyle delikatny, że nie dominuje w potrawach, a jedynie wydobywa naturalny smak i aromat składników. Od kilku dni sięgam po niego codziennie :) Marynata z dodatkiem tego oleju wyszła fantastyczna, a mięso tak kruche i smaczne, że następnego dnia przygotowałam je znowu, tym razem solo w wersji obiadowej :)


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju ryżowego Olitalia
2 łyżki sosu sojowego
sól morska (świeżo zmielona)
pieprz kolorowy (świeżo zmielony)
chili w płatkach (świeżo zmielone)
Dodatkowo:
150 g miksu sałat z rukolą
1 średnie czerwone jabłko
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
Dressing:
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
sól morska (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
1/4 pęczka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny 





Składniki marynaty wymieszać. Pierś podzielić na porcje. Mięso zalać przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na talerzu ułożyć miks sałat. Dodać pokrojone na plasterki i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz pokrojony na kawałki seler naciowy. Pierś wyciągnąć z marynaty i grillować na grillu elektrycznym lub węglowym do miękkości. W trakcie grillowania mięso posmarować pozostałą marynatą. Mięso przestudzić i pokroić na kawałki. Dodać do sałatki. Na suchej patelni uprażyć orzechy i posypać nimi sałatkę. Składniki dressingu połączyć i polać nim sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

    

7 komentarzy:

  1. Oleju ryżowego nie znam - u mnie w kuchni rządzi rzepakowy. Jako że ma najlepszy skład tłuszczowy, najlepiej działa na serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam różnych tłuszczy w kuchni, do tej pory najchętniej sięgałam po olej rzepakowy lub oliwę, ale odkąd odkryłam smak i świetne właściwości oleju ryżowego, wiem, że zostanie w mojej kuchni na stałe :)

      Usuń
  2. pysznie wygląda, lubię takie dania w ciepłe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna, lekka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...