sobota, 25 maja 2013

Ekspresowe i przepyszne ciasto z jagodami

Dziś miałam ochotę na takie właśnie ciasto - szybkie w przygotowaniu, puszyste i z owocami. W zamrażalniku znalazłam resztkę zebranych w zeszłym roku jagód. I oto powstało to ciacho :) Przygotowanie jego zajęło mi nie więcej niż 15 minut. Polecam, bo choć ciasto było trochę eksperymentem, urzekło mnie smakiem od pierwszego kęsa...



Składniki:
6 dużych jajek
1 1/2 szklanki cukru*
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 3/4 szklanki mąki tortowej*
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego*
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)*

*szklanka - 250 ml




Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców. 
Jeśli używacie jagód mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać.
Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. 


24 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo puszyste-chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie...koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyrosło, wygląda prze smacznie;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ekspresowe ciasta są najlepsze! Bardzo lubię, bo są mięciutkie, puszyste i pełne owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak lekka chmurka - widać, że bardzo udane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ puszyste... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda rewelacyjnie - przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no fakt wygląda przepysznie ! muszę zapisać przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne z tym jagodowym wzorkiem na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wyśmienicie,mam nadzieję że smakuje tak samo.Spróbuję upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiar blaszki taki jak w opisie przygotowania czyli 36x25 cm

      Usuń
  12. właśnie spróbowałam, niestety nie wygląda tak ładnie ale jest pyszne! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja dodałam jeszcze drugie tyle truskawek i moje tez idealnie puszyste i pyszne , super przepis i szybko.

    OdpowiedzUsuń
  14. a i zrobiłam w tortowej 28 cm

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za pychota!!! Zrobiłam już drugi raz! Najpierw z borówką amerykańską, a dzisiaj z morelami! Obie wersje pyszne, choć z morelami moim zdaniem lepsze :) Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciacho smakowało :)

      Usuń
  16. Ciasto przepyszne niestety za drugim razem nie było wysokie ale swoja pulchność zachowało .Czy mogę dodać czarną i czerwona porzeczkę ? Boję się , że przez czerwoną będzie kwaśne a przez czarną po prostu nie dobre . Co o tym sądzisz ? I czy robiłaś już tą pychotkę z tymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego ciacha z porzeczkami, ale możesz spróbować. Ewentualnie dodaj więcej cukru do ciasta, albo posyp owoce cukrem przed dodaniem do ciasta. Powinno wyjść smacznie.

      Usuń
  17. Ja robiłam podobne ciasto z czarnymi porzeczkami i jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ciasto .Szybkie i smaczne często go piekę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pyszne polecam już parę razy robiłami wychodzi smaczne

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...