Składniki:
1 pęczek botwinki
1 duży ogórek
1/2 pęczka rzodkiewki
400 ml kefiru
200 ml maślanki
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek świeżego koperku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
cukier (do smaku)
jajka na twardo (do podania)
Botwinkę umyć i osuszyć. Odciąć liście wraz z łodygami i pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, sól i szczyptę cukru. Gotować na wolnym ogniu do miękkości około 15 minut. Ugotowaną botwinę wystudzić. Do miski wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Dodać maślankę, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać przestudzoną botwinkę i kilka łyżek wody w której się gotowała. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do schłodzenia. Podać z jakiem na twardo. Smacznego!
Wygląda pysznie ;) Mam prośbę, czy moglabys wrzucić przepis jakiejś smacznej zupy owocowej? :-)
OdpowiedzUsuńBędzie i zupa owocowa :) Proszę zaglądać na bloga :)
Usuńsuper, czekam z niecierpliwością! :)
UsuńJaki piękny kolorek ma ten chłodnik!:)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne!
OdpowiedzUsuńJakie kolory! Super ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ,zrobiłam się chyba głodna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNooooo w koncu!! :-) pysznie wygląda, robię poniedziałek!!
OdpowiedzUsuń