czwartek, 11 kwietnia 2013

Pasta z wędzonego łososia z koperkiem

Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Na gorąco i na zimno, z dodatkami i solo. Dziś na śniadanie zrobiłam pyszną pastę z wędzonego łososia z koperkiem i skórką z cytryny. Było pysznie! Pasty kanapkowe mogłabym jeść codziennie, oczywiście tylko takie przygotowane samodzielnie. Jeśli i Wy przepadacie za takimi dodatkami do pieczywa zachęcam do przeglądnięcia pozostałych moich propozycji na pasty do kanapek, które najdziecie w kategorii pasty, sosy, dipy.



Składniki: 
100 g wędzonego łososia
200 g serka naturalnego śmietankowego
3 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki śmietany 30 %
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)






Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek i doprawić pieprzem. Wymieszać do połączenia składników. 

Rady: Koperek można zastąpić innymi ulubionymi ziołami: szczypiorkiem, miętą lub pietruszką. 
W lżejszej wersji kremówkę można zastąpić jogurtem naturalnym. 
Pastę można wykorzystać także w formie przekąski, podaną na krakersach lub małych sucharkach.  

 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty :) a że i łosoś wędzony to jedno z moich ulubionych dodatków to często taka na śniadanie ląduje! Tylko czasu na zdjęcia brak, bo za szybko znika :)

    Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ apetyczne kanapeczki :) mogę prosić takie na kolacje?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też uwielbiam łososia w każdej postaci !!! ale chyba pasty z łososiem nie jadłam. Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkim pastę gorąco polecam, doskonale się komponuje ze świeżym pieczywem własnej roboty. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...