wtorek, 16 kwietnia 2013

Krem z pieczonej papryki z chipsami salami i paluchami

To, że uwielbiam zupy kremy już wiecie. Ale kiedy po raz pierwszy zrobiłam paprykową zupę-krem od razu zakochałam się w tym smaku. Mocno pikantna, bardzo kremowa i sycąca. Podana z chipsami salami i paluchami z bagietki świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek. Ostrość można dostosować do własnych preferencji. Ja, oprócz świeżo zmielonych płatków chili podkręciłam smak ostrą wędzoną papryką - ta przyprawa ma niepowtarzalny aromat i wyostrza smak niejednego dania. 


Składniki:
Krem z papryki:
4 duże czerwone papryki (ok.1,3 kg)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonych płatków chili
1/8 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru

Chipsy salami:
80 g plastrów salami
Paluchy:
1/2 średniej bagietki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki




Chipsy salami: Na suchej patelni ułożyć plasterki salami. Podpiec z obu stron, do chrupkości. Wytopiony tłuszcz zachować.
Paluchy: Bagietkę pociąć na długie paluchy i posypać papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut.
Krem z papryki: Papryki przeciąć na połówki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut, aż miąższ będzie miękki, a na skórce pojawią się czarne plamki. Upieczoną, gorącą paprykę przełożyć do foliowej torebki i zamknąć. Zostawić na około 20 minut. Wyciągnąć i obrać ze skórki. Na tłuszczu, który wytopił się z salami zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i upieczoną paprykę. Chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawić chili, papryką, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Zupę zmiksować na krem. Ponownie podgrzać. Podawać gorącą posypaną posiekaną natką, z chipsami z salami i paprykowymi paluchami. Smacznego! 

Rady: Dla podkręcenia smaku do zupy można dorzucić 2 obrane ze skórki i pokrojone pomidory. 


3 komentarze:

  1. Te chipsy z salami to swietny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy kremy! Całość brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. krem z kukurydzy doskonale smakował z salami, wiec taki paprykowy pewnie jeszcze lepszy ;) i kusi mnie wizja pikantnej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...