niedziela, 17 lutego 2013

Ziołowa pieczeń z szynki z kuminem i wędzoną papryką

Dziś propozycja na mięsny obiad. Pieczeń, której całego charakteru dodają odpowiednie przyprawy. Świetnie sprawdzi się podana na drugie danie lub jako dodatek do kanapek. Coś dla amatorów konkretnych smaków. 



Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego od szynki
Marynata:
3 łyżki oleju roślinnego
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
4 ziela angielskie
4 liście laurowe



Wszystkie sypkie składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek i olej. Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń zostawić na około 15 minut do równomiernego rozejścia się soków wewnątrz. Pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami polaną sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam pieczeń, preferuję na zimno na świeżutkim pieczywie...pycha ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, uwielbiam taką pieczeń:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesłychanie apetycznie wygląda:) wyborna!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne przyprawy, pięknie upiekłaś!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...