piątek, 22 lutego 2013

Szybki obiad. Makaron z warzywami w serowo-śmietanowym sosie

Dziś przepis na makaron w roli głównej. Połączenie warzyw, śmietany i sera świetnie się komponuje i zaspokaja nawet największy głód. Nawet jeśli macie mało czasu, nie sięgajcie po gotowe dania. Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. 


Składniki:
400 g makaronu casarecce (lub innego ulubionego)
300 g pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
1 mała cukinia
1 łodyga selera naciowego
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
150-200 ml śmietany 30 %
150 g startej mozzarelli
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżki masła
sól (do smaku)
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i trzymać w cieple. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno. Pieczarki i seler naciowy pokroić na plasterki, cukinię w słupki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę i pieczarki, smażyć przez około 5 minut na dużym ogniu do zarumienienia się składników. Dodać cukinię, czosnek, paprykę i seler. Chwilę podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody i zalać śmietaną. Dodać startą mozzarellę i gotować około 5 minut do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posypać posiekaną natką. Makron wymieszać z sosem i od razu podawać. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ładnie podany kolorowy obiad:) pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie by nie przeszło raczej, ale z chęcią bym zjadła! wyglada obłednie i jak szybko

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...