środa, 6 lutego 2013

Faworki (chrust)

Kruche, chrupiące i słodkie. Faworki to jedna z najpyszniejszych słodkości, nie tylko na tłusty czwartek :) Cała filozofia ich przygotowania opiera się na porządnym ubiciu ciasta i rozwałkowania go dość cienko. Po takim wysiłku, można (a nawet trzeba ;) pozwolić sobie na odrobinę przyjemności...


Składniki:
300 g mąki
4 żółtka z dużych jajek
1 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
120 ml śmietany 12 %
1 łyżka spirytusu (lub octu)
szczypta soli
1 litr oleju (do smażenia)
3-4 łyżki cukru pudru (do posypania)




Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zarobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt i złożyć na pół. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie tłuc ciasto wałkiem do czasu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować bardzo cienko. Za pomocą radełka lub noża wykrawać paski ciasta o szerokości około 3 cm i długości 15 cm. W środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec. Olej nagrzać do temp. 180 stopni i partiami smażyć faworki po około 20 sekund z każdej strony, do zarumienienia. Odsączać na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Rady: 
* Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej 
* Jeśli wolicie bardziej słodkie faworki możecie dodać więcej cukru
* Faworki można usmażyć według uznania na oleju lub smalcu
* Dla urozmaicenia smaku faworki można posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.  
* do obracania i wyciągania faworków świetnie sprawdza się patyczek do szaszłyków. 

10 komentarzy:

  1. Polecam ciasto przekręcić przez maszynkę, szybciej i bez wysiłku. Podczas mielenia ciasto nabierze powietrza i tez wychodzą ładne bąble:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie posiadam maszynki, więc musiałam poradzić sobie ręcznie :)

      Usuń
  2. jakie my dziś faworkowe jesteśmy;D pysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo i okazja jest :) Widziałam, że u Ciebie też smażenie na całego ;)

      Usuń
  3. Ja chyba nic nie bede robila- DIETA :( ...moze tylko kupie dzieciom :/
    Za to popatrze sobie na moje stare fotki http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/oponki-serowe-etki/ Miło ze je ktos wskrzesil :)
    Ale na Twoje faworki nie moge sie napatrzec :)
    A linka z Twoim blogiem wkleilam u siebie na Maskotkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, ale będzie jutro chrupania:D

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis super,upiekłam wczoraj faworki,są wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...