wtorek, 8 stycznia 2013

Recenzja książki: "Encyklopedia zdrowego żywienia. Kuchnia świętych i papieży".

"Kuchnia świętych i papieży" to kolejna książka Wydawnictwa Jedność wchodząca w skład "Encyklopedii zdrowego żywienia". 


Ta, licząca 240 stron publikacja to pięknie wydany album, podzielony na dwa główne rozdziały: Kuchnia świętych i Kuchnia papieży, w którym znajdziecie przepisy zarówno na zupy, drugie dania jak i przekąski oraz desery. Dzięki tej książce odbędziecie fantastyczną i niezwykle inspirującą wędrówkę do włoskich klasztorów, poznacie całkiem nowe smaki i aromaty.
Każda zawarta tu propozycja dania związana jest z postacią Świętego, z jego miejscem życia i działalnością, którą prowadził. Informacje dotyczące osób świętych, liczne anegdoty, ciekawostki historyczne i artykuły sprawiają, że książka jest nie tylko bardzo oryginalną książką kucharską, ale także pięknym albumem. Większość zebranych tutaj przepisów jest typowa dla konkretnego regionu i miejsca. Również składniki użyte do przygotowania potraw w większości pochodzą z regionów z których wywodzili się święci. Znajdziecie tutaj przepisy na dania proste i te bardziej wykwintne, które zachwycą swym smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Kuchnia włoska obfituje w wiele smaków i aromatów, jest różnorodna i bardzo specyficzna, pełna kolorów - taka także jest paleta smaków zebrana w tej książce. Tym, którzy często odwiedzają słoneczną Italię, z pewnością przydadzą się adresy klasztorów, które można przy okazji odwiedzić. Praktyczny indeks umieszczony na końcu każdego z głównych rozdziałów ułatwi wyszukanie poszczególnych przepisów. 
Większość zebranych tu receptur opatrzonych jest pięknymi zdjęciami, które pobudzają zmysły i kuszą paletą barw. Obok składników znajdziecie  przydatne informacje dotyczące czasu przygotowania, pieczenia lub gotowania oraz stopnia trudności danego przepisu. Przydatna będzie również informacja o doborze odpowiedniego wina pasującego do potrawy. Wśród wielu wspaniałych potraw znajdziecie tutaj przepisy na takie specjały jak choćby: kartuziki po bolońsku, peperato, niebiańską zupę, a nawet koźlę pieczone w ziołach, umbrynę na winie z przyprawami czy zająca z rusztu. 



Książka jest pięknie wydaną publikacją, która zachwyci osoby ceniące prostotę dań, a także tych, którzy szukają bardziej wyrafinowanych przepisów. Piękne wydanie, twarda oprawa i apetyczne zdjęcia są dużymi atutami tej publikacji, która może być świetnym prezentem zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy. 

Tytuł: "Encyklopedia zdrowego żywienia. Kuchnia świętych i papieży"
Oprawa: twarda
Wydawnictwo: Jedność
Stron: 240
Format: 195x 270
Cena: 39,90 zł
Rok wydania: 2009

Książkę możecie zamówić na stronie Wydawnictwa Jedność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...