wtorek, 1 stycznia 2013

Przekąska w kilka chwil. Ślimaki francuskie z serem i szynką.

Witam noworocznie :) Styczeń to czas karnawałowych imprez i przyjęć. Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie przekąsek na imprezę wystarczy, że sięgniesz po gotowe ciasto francuskie, a pyszna przekąska gotowa będzie w kilka chwil. Wystarczy dodać ser i szynką lub dowolne ulubione dodatki. To świetna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu przygotowywać pracochłonnych przekąsek lub tych, którzy lubią proste rozwiązania.


Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
200 g sera żółtego (np. gouda)
150 g szynki konserwowej
Sos:
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
1 jajko


Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. chciałam takie podobne zrobić na wczoraj, ale nie było w sklepie ciasta francuskiego, a było za późno robić samej \/_\/
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobne - dodaję jeszcze do nich pieczarki podsmażone z cebulką:) są pyszne - wczoraj wraz z nuggetsami były hitem imprezy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczniusie są :) fajna przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślimaki francuskie zawsze i wszędzie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też były ;) mniam! uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam je dzisiaj na śniadanie. Gorące ślimaczki i do tego herbata z cytryną, mmmm :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi niestety nie wyszły za dobrze, ale dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem :) Ten blog jest super, na pewno skorzystam z wielu przepisów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już drugi raz upiekłam:) Robią furorę wśród gości! A trafiłam tu przez przypadek. Na pewno jeszcze skorzystam z przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mega przepis,warto wypróbować.wszyscy zachwalali.

    OdpowiedzUsuń
  10. TEŻ MAM ZAMIAR TO ZROBIC

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...