sobota, 19 stycznia 2013

Pierogi z serem z nutą wanilii

Uwielbiam pierogi z białym serem na słodko. To jeden ze smaków dzieciństwa, który przywołuje na myśl beztroskie chwile. Dziś zrobiłam pierogi z kilograma mąki. Wyszła olbrzymia ilość, więc część zamrożę i będzie jak znalazł na szybki obiad. Te pierogi są fantastyczne dzięki dodatkowi do farszu domowego cukru z wanilią. Przepis znajdziecie tutaj. Lepszego ciasta na pierogi również nie jadłam...Polecam! 


Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
500 ml wrzącej wody
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 łyżki stopionego masła
Farsz:
1 kg białego sera półtłustego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
5 łyżek śmietany kremówki (30%)
1 duże jajko
1 białko
Dodatkowo:
3 łyżki stopionego masła
szczypta przyprawy do kawy i deserów (lub cynamonu)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli



Ser przełożyć do miski i rozgnieść (najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków). Dodać kremówkę, cukier, cukier waniliowy i jajko oraz białko. Wymieszać do połączenia się składników. 
Wszystkie składniki ciasta na pierogi połączyć i zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie). Wałkować partiami i wycinać kółka za pomocą szklanki. Nakładać po 2 łyżeczki sera i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane masłem i posypane przyprawą lub cynamonem. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Już na sam widok tych pierogów robię się głodna ;) Wyglądają po prostu przepysznie, a jak pomyślę o tym śmietankowo-waniliowym nadzieniu, mam ochotę iść do kuchni i je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne :) Jest z nimi trochę roboty, ale efekt końcowy rekompensuje wszystko! :)

      Usuń
  2. Wyglądają mega apetycznie :) Skusiłabym się na jedną sporą porcję :) I do tego ta falbanka...jak to się robi, hehe?:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Falbanką to bardzo prosta sprawa - nawet mój mąż sobie z nią poradził :) Następnym razem muszę przygotować dokładną instrukcję :)

      Usuń
  3. dawno nie jadłam pierogów, takie domowe to chętnie, ale leniwa jestem by je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają i na pewno tak smakują

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiad na słodko:) wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zamrozić pierogi? przed ugotowaniem czy po?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne szkoły mrożenia pierogów. Można je wcześniej obgotować (ale bardzo krótko) odsączyć i zamrozić rozłożone na tackach w zamrażalce, a kiedy będą już lekko zmrożone zesypać np. do woreczków. Można też pominąć proces obgotowywania i zamrozić takie lekko podsuszone, również rozłożone na tacce wysypanej mąką. Ja tych pierogów nie obgotowuje, bo ciasto jest bardzo delikatne, więc z powodzeniem można je zamrozić "na surowo" a pierogi nie tracą na smaku.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...