Uwielbiam pierogi z białym serem na słodko. To jeden ze smaków dzieciństwa, który przywołuje na myśl beztroskie chwile. Dziś zrobiłam pierogi z kilograma mąki. Wyszła olbrzymia ilość, więc część zamrożę i będzie jak znalazł na szybki obiad. Te pierogi są fantastyczne dzięki dodatkowi do farszu domowego cukru z wanilią. Przepis znajdziecie tutaj. Lepszego ciasta na pierogi również nie jadłam...Polecam!
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
500 ml wrzącej wody
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 łyżki stopionego masła
Farsz:
1 kg białego sera półtłustego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
5 łyżek śmietany kremówki (30%)
1 duże jajko
1 białko
Dodatkowo:
3 łyżki stopionego masła
szczypta przyprawy do kawy i deserów (lub cynamonu)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Ser przełożyć do miski i rozgnieść (najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków). Dodać kremówkę, cukier, cukier waniliowy i jajko oraz białko. Wymieszać do połączenia się składników.
Wszystkie składniki ciasta na pierogi połączyć i zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie). Wałkować partiami i wycinać kółka za pomocą szklanki. Nakładać po 2 łyżeczki sera i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane masłem i posypane przyprawą lub cynamonem. Smacznego!
Już na sam widok tych pierogów robię się głodna ;) Wyglądają po prostu przepysznie, a jak pomyślę o tym śmietankowo-waniliowym nadzieniu, mam ochotę iść do kuchni i je zrobić!
OdpowiedzUsuńByły pyszne :) Jest z nimi trochę roboty, ale efekt końcowy rekompensuje wszystko! :)
UsuńWyglądają mega apetycznie :) Skusiłabym się na jedną sporą porcję :) I do tego ta falbanka...jak to się robi, hehe?:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFalbanką to bardzo prosta sprawa - nawet mój mąż sobie z nią poradził :) Następnym razem muszę przygotować dokładną instrukcję :)
Usuńdawno nie jadłam pierogów, takie domowe to chętnie, ale leniwa jestem by je zrobić
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają i na pewno tak smakują
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpierogi <3 I love it!
OdpowiedzUsuńpyszny obiad na słodko:) wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakują naprawdę pysznie :)
Usuńjak zamrozić pierogi? przed ugotowaniem czy po?
OdpowiedzUsuńSą różne szkoły mrożenia pierogów. Można je wcześniej obgotować (ale bardzo krótko) odsączyć i zamrozić rozłożone na tackach w zamrażalce, a kiedy będą już lekko zmrożone zesypać np. do woreczków. Można też pominąć proces obgotowywania i zamrozić takie lekko podsuszone, również rozłożone na tacce wysypanej mąką. Ja tych pierogów nie obgotowuje, bo ciasto jest bardzo delikatne, więc z powodzeniem można je zamrozić "na surowo" a pierogi nie tracą na smaku.
Usuń