Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1 puszka kukurydzy
3-4 średnie ogórki konserwowe
1/2 małej kapusty pekińskiej
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
Pierś pokroić w kostkę. Zamarynować w przyprawie gyros i odstawić do lodówki do przegryzienia najlepiej na całą noc. Zamarynowaną pierś usmażyć na oleju. Ułożyć ją na spód miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Polać ketchupem. Ułożyć pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego oraz odsączoną kukurydzę. Posmarować majonezem. Na wierzch ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską i polać ją ketchupem. Przed podaniem wymieszać. Smacznego!
No proszę, robię praktycznie tak samo, tylko dwie ostatnie warstwy mam w innej kolejności :) pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńPewniak na wszelakich imprezach!;) Robię niemal identycznie, tylko cebulkę podsmażam. To w wersji najprostszej. Czasami, zwłaszcza w okresie wiosenno -letnim robię też wersję "na bogato" - ogórek konserwowy zastępuje świeżym, dodaję pomidory, fetę i sos "Tysiąca Wysp".mniammm....
OdpowiedzUsuńjedna z lepszych sałatek jakie wymyślono:) zawsze robi furorę i każdemu smakuje:)
OdpowiedzUsuńTwój Blog jest jednym z nominowanych przeze mnie do zabawy Liebster Blog, zapraszam po szczegóły: http://thepotishot.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-czyli-bez-przepisu.html Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitaj. Masz nominację na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńPierwsze danie jakie ugotowałam, pyszne, mam tylko 12 lat więc to był mój mały kulinarny sukces.
OdpowiedzUsuńKolorowo, pysznie i zdrowo :D Gratuluje przepisu i zapraszam na SalatkaGyros.pl
OdpowiedzUsuńjaaaadłam!! ona jest po prostu BOSKA!!! Pyszna, kolorowa, nie tylko cieszy oko ale i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńWolę w wersji z ogórkiem kiszonym. Dodaję jeszcze ananas. Zawsze robię ogromną miskę, jak goście nie dojedzą to jem ją kolejne dwa dni :D Uwielbiam, innych sałatek już nie robię.
OdpowiedzUsuń