Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej chili
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz ziołowy (do smaku)
sól (do smaku)
1/2 łyżki mieszanki suszonych ziół (ja użyłam swojej mieszanki ziół z ogródka, ale mogą być też np. zioła prowansalskie)
Dodatkowo:
1 kula mozzarelli (125 g)
6 plastrów wędzonego boczku
Ziemniaki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól (do smaku)
Piekarnik nagrzać do 175 stopni z funkcją grill i termoobiegiem. Składniki marynaty do piersi wymieszać. Zalać piersi i odstawić na około 10 minut. W międzyczasie obrać ziemniaki. Pokroić je na plastry, polać oliwą, posypać solą, gałką i chili. W piersiach naciąć kieszonkę. W środek włożyć pokrojoną mozzarellę, docisnąć i każdą z piersi obwinąć w 3 plastry boczku. Piersi ułożyć na blaszce, dodać ziemniaki i piec około 30-40 minut. Smacznego!
Mmm, wygląda smakowicie... :)
OdpowiedzUsuńjuż wiem co jutro zrobię na obiad :) dzięki za pomysł, wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńJuż jak dziś zobaczyłam zdjęcie na fb to wiedziałam, że będzie pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie!!! Wygląda bosko!!!
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda. Faktycznie musi być bardzo soczyste!
OdpowiedzUsuńjako fanka kurczaka, kupuję to danie:)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję, zapamiętuję i wypróbuję z pewnością ;)
Dzisiaj miałam na obiad, rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować ;)
wyglada bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńPrzepis nie najgorszy tylko ja bym dodał do środka np. pomidory suszone świeżej bazylii. Ogólnie można trochę to urozmaicić bo środek jest trochę ubogi.Oraz ułożenie na talerzu nie jest zachwycające
OdpowiedzUsuń