Zapraszam dziś na ekspresową wersję tej zupy - bezmięsną, z ciecierzycą z puszki i dużą ilością natki pietruszki. Nie wiem, jak smakuje marokańska harira, ale jeśli tak jak ta, którą dziś zrobiłam - mam ochotę tam polecieć, choćby dziś...:)
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skóry (800g)
200 g czerwonej soczewicy
240 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ziaren kolendry
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać starty imbir, cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażyć do połączenia się aromatów. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.
moja mama robi z samej soczewicy i jest przepyszna wiec ta napewno tez:)
OdpowiedzUsuńJuż sam kolor tej zupy zachęca do spróbowania jej. Chętnie bym taką ugotowała.
OdpowiedzUsuńidzie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńpiękna kolorystyka! aż się prosi, żeby zjeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Już sam kolor przyprawia człowieka o głód!
OdpowiedzUsuńZupa BARDZO dobra!:) Tylko mam uwagę co do ciecierzycy. Ja kupiłam surową i jednak oprócz namoczenia przez noc, trzeba ją troszke dłuzej gotować niż tylko na chwilę przed koncem gotowania ;)
OdpowiedzUsuńTutaj Ola miała z puszki więc pewnie dlatego nie bylo problemu z lekką twardością ciecierzycy:)
Ogólnie zupa jedna z moich ulubionych, super polączenie smakow:)
Pozdrawiam