Składniki:
800 g marchwi
1 średnia cebula
2 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 cm kawałek imbiru
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kurkumy
sól (do smaku)
pieprze (do smaku)
2 łyżki masła
szczypta cukru
natka pietruszki (do podania)
śmietana lub jogurt (do podania)
Marchew i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku dodać posiekaną cebulę, szczyptę cukru i soli, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać marchew, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dosypać pozostałe przyprawy i chwilę podsmażyć. Zalać wodą (około 1,5 l) i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie doprawić i ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać gorącą posypaną natką z kleksem śmietany lub jogurtu.
Kto jeszcze nie widział posta z konkursem zapraszam :) KONKURS
kocham marchwiowe zupy :)
OdpowiedzUsuńzupka idealna!
OdpowiedzUsuńpycha
Dzisiaj zrobię w/g Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń