wtorek, 27 listopada 2012

Krokiety z mięsem po brzegi

Robię je rzadko, bo nie lubię smażyć naleśników...Lubię jak w kuchni coś się dzieje, jak trzeba robić kilka rzeczy jednocześnie, jak jest ruch i szybki efekt. Z tego też względu nie przepadam za staniem nad patelnią i bezczynnym czekaniem, aż naleśnik wreszcie nabierze odpowiedniego koloru. Dziś zebrałam się w sobie wyciągnęłam 3 patelnie i usmażyłam na nich górę naleśników. Wreszcie coś się działo...a to lubię najbardziej :) Z tych proporcji wychodzi około 12-15 krokietów, proporcje zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć według własnych potrzeb.  



Naleśniki:
500 g mąki pszennej 
2 jajka
woda i mleko (w tym przypadku w stosunku 4:1) - nie podaję dokładnych miar, bo zawsze robię na "oko"
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Farsz:
1 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina, indyk, kura)
2 jajka
1 gotowana marchew
1 gotowana pietruszka
1/2 gotowanego selera
2 średnie cebule
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
4 jajka
bułka tarta (do panierowania)
olej



Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Jeśli jest za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie dodać mąki. Odstawić na około 20 minut do napęcznienia mąki. Usmażyć około 12-15 naleśników (średnica 26-28 cm). Przykryć talerzem, aby łatwo dało się je zwijać. 
Mięso i warzywa zmielić w maszynce. Cebulę pokroić drobno i zarumienić na oleju. Do mięsa dodać sól, pieprz, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Przy brzegu naleśnika nakładać około 3 łyżki farszu i zwijać w krokieta. Panierować w jajku i bułce, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać solo lub z czerwonym barszczem. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Krokiety wyglądają pysznie, tylko szkoda, że nie pokazałaś jaką techniką zawijasz, bo widzę, że to też ma swój efekt po przekrojeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krokiety zawijałam tak jak gołąbki, nie pomyślałam o tym, aby dodać dokładny sposób wykonania.

      Usuń
  2. mmm krokiecik i barszczyk ;) czekam na ten zestaw do świąt (oczywiście w werski bez mięska) ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie napakowane krokieciki:) mój ideał jedzeniowy!
    i do tego barszczyk:) zazdroszczę takiego jedzonka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam krokiety z nadzieniem, chociaż naleśników również nie lubię smażyć, ale krokiety zawsze mogę zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to Twój biznes? Pytam, bo zdjęcia te same :) https://www.facebook.com/FoodHeavenTullamore/?hc_ref=ADS&ft[tn]=kC&ft[qid]=6353622333118204440&ft[mf_story_key]=-2486030135814806294&ft[ei]=AI%406167558d65cdc34019cbd586064f3a62&ft[top_level_post_id]=625790147598831&ft[fbfeed_location]=1&ft[insertion_position]=3&__md__=1

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...