czwartek, 8 listopada 2012

Francuskie koperty z wytrawnym farszem

Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Dobrze jest mieć je pod ręką, kiedy chcemy przygotować szybką przekąskę dla niespodziewanych gości lub w kilka chwil wyczarować tartę, słodkie pierożki czy paluchy do piwa. To ciasto ma jednak jedną wadę, jest mega kaloryczne, bo zawiera w sobie sporo masła. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przygotowania ciasta francuskiego samodzielnie, jednak póki co, wciąć brakuje na to czasu. 
Dziś proponuję Wam pyszne francuskie koperty ze szpinakiem i fetą. Szybko i pysznie... 




Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (275 g)
400 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100 g sera feta
1 średnia cebula
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1 jajko (do posmarowania wierzchu)



Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości wody. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! 

Przypominam o trwającym konkursie (KLIK).


5 komentarzy:

  1. nie watpie ze pyszne;] wylacz sobie weryfikacje

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie przyrumienione ;)
    nic tylko chrupać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny farsz, szpinak + feta + czosnek to zawsze bezbłędne połączenie. A ciasto francuskie faktycznie jest kaloryczne, ale w małych ilościach nic nie zaszkodzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. moja ulubiona kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego , uwielbiam takie smaczności a zwłaszcza ten farsz ze szpinakiem mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...