piątek, 2 listopada 2012

Bounty

To jedno z moich ulubionych ciast. Jest mega kokosowe, nie za słodkie i bardzo smaczne. Jeśli lubicie wersje bardziej słodką, możecie do kremu dać więcej czekolady lub po prostu dosypać cukru. Mnie jednak smakuje najbardziej w takich właśnie proporcjach. Ciacho gościło na wielu imprezach, smakowało wielu podniebieniom. Mam nadzieję, że wy również dołączycie do miłośników tego słodkiego wypieku. 





Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
450 ml mleka
220 g wiórków kokosowych
200 g masła (min. 82%)
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g białej czekolady
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka 3,2%
1 łyżka masła





Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki z proszkiem i kakao przesiać do miski. Do ubitych na puch jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (24x28) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. 
Masa kokosowa: Mleko z dodatkiem cukru z wanilią zagotować. Do gorącego mleka dodać kokos i gotować na małym ogniu, do wchłonięcia mleka przez kokos. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Zimną masą przełożyć biszkopt. 
Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.

Rada: Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy biszkopt nasiąknie, a całość się przegryzie. 

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Częstuj się :) Schowałam dla specjalnych gości kilka kawałków ;)

      Usuń
  2. o matko jakie świetne:)
    dostałam ślinotoku!

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG!!! Idealne dla mnie!!! Zrobię na weekend!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię w niedzielę - rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiś czas temu robiłam i smakowało mi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Czekolada+kokos to jedno z moich ulubionych połączeń w świecie słodkości. Na zdjęciu "Bounty" prezentuje się tak, że zapach czekolady i kokosa czuję tak jakby te kawałki ciasta leżały obok mnie na talerzyku i czekały, aż je za moment zjem. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. <3 uwielbiam bounty, więc ciacho musi być rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto zrobione - wyszło pysznie! Jest już u mnie zapraszam: http://miksturownik.blogspot.com/2012/11/ciasto-bounty.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne to ciasto, choć ogólnie za kokosem nie przepadam. Dodałam jednak 3 łyżki cukru do masy, bo była dla mnie mało słodka. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Roztopić masło ? A nie utrzeć przypadkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło należy dodać do masy kokosowej razem z czekoladą - do rozpuszczenia. Nic nie ucierać.

      Usuń
  11. Przymierzam się do zrobienia na święta :)
    Proszę mi powiedzieć, jak długo może " poleżeć"?
    Bo chciałam upiec go u siebie ( w poniedziałek), a Wigilia dopiero we czwartek.
    Czy wytrzyma tyle?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że biszkopt można zrobić w poniedziałek, a masę we wtorek. Ciasto złożyć we wtorek i wstawić do lodówki. Do czwartku odpowiednio połączą się smaki.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...