Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
450 ml mleka
220 g wiórków kokosowych
200 g masła (min. 82%)
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g białej czekolady
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka 3,2%
1 łyżka masła
Masa kokosowa: Mleko z dodatkiem cukru z wanilią zagotować. Do gorącego mleka dodać kokos i gotować na małym ogniu, do wchłonięcia mleka przez kokos. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Zimną masą przełożyć biszkopt.
Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.
Rada: Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy biszkopt nasiąknie, a całość się przegryzie.
Omomom zjadłabym:D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :) Schowałam dla specjalnych gości kilka kawałków ;)
Usuńo matko jakie świetne:)
OdpowiedzUsuńdostałam ślinotoku!
:)
UsuńOMG!!! Idealne dla mnie!!! Zrobię na weekend!!!
OdpowiedzUsuńPatrycja zrób i napisz jak smakowało :)
UsuńZrobię w niedzielę - rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie, zapewniam :)
Usuńzapamiętuję przepis;D
OdpowiedzUsuńZapamiętaj i zrób koniecznie :)
UsuńJakiś czas temu robiłam i smakowało mi i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Czekolada+kokos to jedno z moich ulubionych połączeń w świecie słodkości. Na zdjęciu "Bounty" prezentuje się tak, że zapach czekolady i kokosa czuję tak jakby te kawałki ciasta leżały obok mnie na talerzyku i czekały, aż je za moment zjem. :)
OdpowiedzUsuń<3 uwielbiam bounty, więc ciacho musi być rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńCiasto zrobione - wyszło pysznie! Jest już u mnie zapraszam: http://miksturownik.blogspot.com/2012/11/ciasto-bounty.html
OdpowiedzUsuńPyszne to ciasto, choć ogólnie za kokosem nie przepadam. Dodałam jednak 3 łyżki cukru do masy, bo była dla mnie mało słodka. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńRoztopić masło ? A nie utrzeć przypadkiem ?
OdpowiedzUsuńMasło należy dodać do masy kokosowej razem z czekoladą - do rozpuszczenia. Nic nie ucierać.
UsuńPrzymierzam się do zrobienia na święta :)
OdpowiedzUsuńProszę mi powiedzieć, jak długo może " poleżeć"?
Bo chciałam upiec go u siebie ( w poniedziałek), a Wigilia dopiero we czwartek.
Czy wytrzyma tyle?
Pozdrawiam
Myślę, że biszkopt można zrobić w poniedziałek, a masę we wtorek. Ciasto złożyć we wtorek i wstawić do lodówki. Do czwartku odpowiednio połączą się smaki.
Usuń