wtorek, 16 października 2012

Surówka z dyni z winogronami i cynamonem

Dawno nie było na blogu surówki. Pewnie dlatego, że ostatnio najczęściej korzystałam z sałaty, pomidorów z ogródka, cebuli i fety. Czasem dorzucałam ogórka czy paprykę i hop na talerz. Dziś naszła mnie ochota na pyszną soczystą surówkę z dynią na słodko z chrupiącymi orzechami i ciekawym akcentem w postaci skórki startej z limonki. Powiem Wam, że było bardzo smacznie. Uwielbiam chrupiące orzechy w surówkach, lubię też połączenie słodko-kwaśne. Jeśli lubicie ciekawe połączenia, zachęcam do spróbowania. 



Składniki:
1 szklanka startej na drobnych oczkach dyni
1 średnia marchew
1/2 słodkiego jabłka
3 łyżki orzechów włoskich
1 mały kiść zielonych winogron
1 łyżka soku z limonki (lub z cytryny)
1/2 łyżki skórki otartej z limonki (lub z cytryny)
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru




Obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Wymieszać ze startą na drobnych oczkach dynią. Dodać sok z limonki, cukier i cynamon. Dorzucić pokrojone winogrona. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wszystko razem połączyć i posypać startą skórką z limonki lub cytryny. Smacznego! 

3 komentarze:

  1. ależ kolorowa miseczka ;) nic tylko wcinać.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo fajnie i kolorowo! Jadłam sałatkę z dynią, ale surówki jeszcze nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  3. woow ciekawe połączenie to fakt! chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...