Składniki:
450 g mąki (plus ewentualnie mąka do podsypania)
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze wypieki można dać więcej)
1 duże jajko (lub 2 małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania wierzchu)
jabłka (małe)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Posiekać. Dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (można obrać ze skórki), pokroić na ćwiartki lub połówki i poukładać na cieście w kilku centymetrowych odstępach. Posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka do kratkowania zrobić nacięcia. Ciasto rozciągnąć i nałożyć na ciasto z jabłkami. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasta z jabłkiem w środku. Skleić brzegi. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Ciastka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu. Smacznego!
Pysznie wyglądają..a taki wałek..po prostu muszę poszukac gdzieś i kupić.
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kilka ;-). Basia
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciasteczka na niedzielę.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! w samo raz na niedzielne popołudnie do herbatki!;)
OdpowiedzUsuńprezentują się znakomicie ;) a o wałku do kratkowania pierwsze słyszę ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :) A smakują pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń