niedziela, 7 października 2012

Ciastka w kratkę z jabłkami

Pomysł na ciastka powstał wczoraj późnym wieczorem. Przypomniałam sobie o wygranym niedawno w jednym z konkursów wałku do kratkowania ciasta. Naszła mnie nieodparta pokusa wypróbowania go natychmiast. Mąż przywiózł od mamy całą reklamówkę malutkich, czerwonych słodkich jabłuszek więc powstał kolejny pretekst do uderzenia na kuchnię :) Pomyślałam o ciasteczkach. Półkruchych, nie za słodkich i z jabłkami...Plan zrealizowałam i dzielę się z Wami przepisem. Ps. Wałek do kratkowania okazał się świetny, jeśli nosicie się z zamiarem jego zakupu - ze swojej strony polecam.



Składniki:
450 g mąki (plus ewentualnie mąka do podsypania)
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze wypieki można dać więcej)
1 duże jajko (lub 2 małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania wierzchu)
jabłka (małe)





Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Posiekać. Dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (można obrać ze skórki), pokroić na ćwiartki lub połówki i poukładać na cieście w kilku centymetrowych odstępach. Posypać cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka do kratkowania zrobić nacięcia. Ciasto rozciągnąć i nałożyć na ciasto z jabłkami. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasta z jabłkiem w środku. Skleić brzegi. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Ciastka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają..a taki wałek..po prostu muszę poszukac gdzieś i kupić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na kilka ;-). Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne ciasteczka na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! w samo raz na niedzielne popołudnie do herbatki!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentują się znakomicie ;) a o wałku do kratkowania pierwsze słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie :) A smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...