piątek, 19 października 2012

Najlepsze ciastka a la pieguski

Pyszne, chrupiące i mega maślane. Tymi trzema słowami mogłabym opisać smak tych ciasteczek. To jedna z tych wypieków, które robi się ekspresowo i równie ekspresowo znikają z talerza. Możecie dodać do nich ulubione składniki rodzynki, kawałki czekolady, orzechy czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy. W każdym wydaniu będą smakować wybornie. A fantazyjnie zapakowane staną się słodkim i efektownym upominkiem dla bliskiej osoby :)



Składniki:
350 g mąki 
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 duże jajko
170 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
100 g orzechów włoskich


Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i ponownie ucierać. Mąkę z proszkiem, solą i sodą przesiać. Dodać do ubitej masy. Ubić lub połączyć ręcznie. Do ciasta dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę i orzechy. Wyrobić. Formować małe kuleczki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 15-20 minut. Smacznego! 

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...