środa, 10 października 2012

Krem z dyni z jabłkiem

Pyszna, pożywna jesienna zupa z dyni z dodatkiem słodkiego jabłka, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw to mieszanka orientalnych smaków i aromatów. Rozgrzewa, syci i smakuje przy tym tak, że z każdą kolejną łyżką mam ochotę na więcej...Dynia potrzebuje konkretnych przypraw. W tej kremowej zupie nie brakuje curry, imbiru i kurkumy - przypraw, które stanowią o jej wyjątkowym smaku. Jeśli jeszcze nie jedliście zupy z dyni lub przyrządzacie ją na inny sposób proponuję spróbować ten przepis. 


Składniki:
1 kg dyni (pozbawionej skóry i pestek)
2 łyżki masła
2 średnie cebule
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
1 średnie czerwone jabłko
1 łyżeczka imbiru
1 1/2 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól lub domowa jarzynka
szczypta chili
3 łyżki pestek z dyni 
2 łyżki jogurtu greckiego



Masło rozpuścić na patelni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wszystko razem smażyć, aż cebula równomiernie się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę dynię, 2/3 jabłka obranego i pokrojonego w kostkę oraz przyprawy. Wszystko dusić na wolnym ogniu przez około 5 minut. Przełożyć do garnka, zalać około 1 1/2 l wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę zmiksować na aksamitne pure i ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i jabłkiem pokrojonym w słupki. Smacznego! 

5 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...