Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 średni pomidor
1 mała czerwona cebula
1 kropla sosu tabasco
2 łyżki soku z limonki
sól gruboziarnista
szczypta chili świeżo zmielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
krakersy
Awokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek) pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć do miski i podawać z krakersami. Smacznego!
Rada: Aby awokado nie utleniło się - od razu po przełożeniu do miski skrop je sokiem z limonki.
Jeśli kupiłaś/kupiłeś mało dojrzałe awokado, zawiń je w gazetę i pozostaw w temperaturze pokojowej - szybciej zmięknie.
Ta spolszczona wersja bardzo mi się podoba :) Guacalome uwielbiam. Pomysł z krakersami jako dodatek podbieram ;)
OdpowiedzUsuńGuacamole jeszcze nie jadłam, ale nadrobię to na pewno :) ta Twoja wersja bardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńile kolorów, ile smaków! z krakersami zjadłabym całą miseczkę :D
OdpowiedzUsuńOk
OdpowiedzUsuń