Producent zapewnia, że świetnie sprawdzi się do obracania potraw smażonych, grillowanych i gotowanych. To widelec do zadań specjalnych stworzony na miarę XXI wieku. Czy rzeczywiście?
Przyznam szczerze, że nie lubię smażenia na patelni. Pospolity schabowy, choć robię go rzadko, budzi we mnie kuchenne zniechęcenie. Pewnie ze względu na sam wyglądu potrawy i fakt, że obracanie go zwykłym widelcem wymaga bliskiego kontaktu ręki z pryskającym tłuszczem. Do tego celu wypróbowałam więc Forky i okazało się, że poradził sobie rewelacyjnie. Jednym sprawnym ruchem ręki udało się przełożyć schaboszczaka na drugą stronę, bez zbliżania ręki nad patelnię, mizernego wbijania widelca w kotleta i chlapania tłuszczu przy nagłym kontakcie nieupieczonej strony kotleta z rozgrzanym olejem. Pomyślałam, że z kotletem Forky dał sobie radę, bo to w końcu twarde mięso i w gruncie rzeczy zwarte i łatwe do przełożenia. Postanowiłam więc podnieść poprzeczkę i sprawdzić czy podoła miękkim i bardzo delikatnym plackom z dyni. Byłam przekonana, że z pewnością długie hakowe zęby nie poradzą sobie z obracaniem miękkiej masy, a placuszki porwą się na kawałki. I tym razem Forky okazał się niezawodny. Jestem zaskoczona jego funkcjonalnością i łatwością w użyciu. Myślę, że w sezonie letnim zastąpi mi zużyte szczypce do obracania dań z grilla, na co dzień pomoże wyciągnąć warzywa z zupy lub bez problemu poradzi sobie z łowieniem kiszonych ogórków ze słoika. Moja przygoda z Forky dopiero się rozpoczęła i coś czuję, że smażyć będę od tej pory z przyjemnością, bo mam naprawdę świetnego kuchennego pomocnika :)
Główne zalety widelca Forky:
* funkcjonalny i łatwy w użyciu
* wykonany ze stali szlachetnej, odporny na rdzę i plamy
* idealnie wyprofilowane hakowe widełki umożliwiające łatwe i szybkie obracanie potraw na drugą stronę
* lekki i poręczny
* bezpieczny dzięki wygładzonym powierzchniom
* ładny i prosty design idealnie pasujący do każdej kuchni
* rączka odpowiedniej długości umożliwiająca bezpieczeństwo podczas użycia
* uchwyt do zawieszenia
* możliwość mycia w zmywarce - dla mnie to wielkie udogodnienie
* długa gwarancja producenta (2 lata)
* produkt polski
Wady:
nie stwierdzono ;)
A teraz przepis na placki dyniowe, wyobracane na patelni przez widelec Forky.
Placki z dyni z cynamonem
Składniki:
500 g dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
2 jajka
6-7 łyżek (z czubkiem) mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Dynię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajka, mąkę, cukier i cynamon. Wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia mąki i zagęszczenia się masy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Patrzę na te placuszki i robię się głodna ;) Dyniowe to jedne z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńMoje i męża również :)
UsuńFajna sprawa ten widelec ;)
OdpowiedzUsuńA i placuszki wyglądają pysznie ;)
Chytry ten widelec;]
UsuńSą pyszne :) Kiedyś już takie robiłam. I chyba w tym tygodniu znów je zrobię :)
OdpowiedzUsuńDyniowe są wyśmienite :) Mąż przepada za nimi bardziej, niż za racuchami z jabłkami :)
Usuńnie jadlam jeszcze dyniowych ... czas najwyzszy sprobowac:)
OdpowiedzUsuńa co do widelca :) to wady swierdzono : mozna zyly popodcinac jak sie siega po niego do szuflady heheh :D
Hehe chyba dlatego producent zadbał o haczyk, żeby można było sobie go powiesić, zamiast chować do szuflady :D
UsuńAle mają czadowy kolorek te placuszki:) Chyba się skuszę bo kupiłam ostatnio hokkaido i czeka na pocięcie:)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo są pyszne :)
UsuńFajne te placuszki :) a widzę, że i widelec jest świetny do ich obracania :)
OdpowiedzUsuńWidelec świetny, ale szkoda, że teraz dynia jest droga.
UsuńHej, potrzebuję pomocy: też testowałam forky. jak mam zrobić, że wklejam obrazek z łączem? tak jak Ty masz, że odnośnik jest po kliknięciu na zdjęcie polska gotuje na ich stronę i to samo z forkym???? mam bloga na bloxie.
OdpowiedzUsuńporadziłam sobie:))))
OdpowiedzUsuńNie zdążyłam z odpowiedzią :( Ale dobrze, że sobie poradziłaś ;)
UsuńPlacuszki bardzo apetyczne, a Forky to faktycznie widelec do zadań specjalnych, też go przetestowałam w ekstremalnych warunkach :)
OdpowiedzUsuńChyba gdzieś już widziałam ten przepis i te zdjęcia :>
OdpowiedzUsuńBTW co to za warunki specjalne dla widelca?
Pyszna, a tak swoja drogą super masz ten widelec Forky, gdzie można go kupić?
OdpowiedzUsuńWidelec można kupić na stronie producenta: http://sklep.forkitchen.pl/. Pozdrawiam! :)
UsuńLiczyłam na to, że w jakimś stacjonarnym sklepie i załapię się na poświąteczne wyprzedaże, ale trudno.
UsuńJestem fanką dyni, ale chyba o tej porze roku już jej nie uświadczę na straganie z warzywami, ale sądzę że Forky nadał by się do placków ziemniaczanych też
OdpowiedzUsuńSuper przepis, aż ślinka cieknie, Forky też niczego sobie
OdpowiedzUsuńkupić trzeba tylko Forky, ma długa rączkę i można uniknąć pochlapania się tłuszczem
OdpowiedzUsuń