Składniki:
1 kg cukinii
1 duża cebula
1 duży (lub dwa małe) ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta cukru
sól (do smaku)
świeżo zmielony pieprz ziołowy
1 łyżka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
3 liście lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Dodatkowo:
grzanki lub groszek ptysiowy (do podania)
Cebulę pokroić w piórka. Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę. Dusić do zeszklenia z odrobiną cukru i soli. Cukinię (nie obraną) pokroić na drobną kostkę. Wrzucić do zeszklonej cebuli i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele i liść. Zalać około 1 litrem wody. Gotować około 15-20 minut. Dodać tymianek, lubczyk, doprawić do smaku. Wyciągnąć ziele i liść i zmiksować zupę na krem. Chwilę podgotować i ponownie doprawić. Podawać gorącą z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Rozgrzewający zupy to o tej porze absolutnie dobry pomysł. :) Uwielbiam krem z cukinii, przypomniałaś mi, że wieki go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńlubię bardzo zupy krem!
OdpowiedzUsuńpiekna zupka, uwielbiam takie kremiki:D
OdpowiedzUsuńtakie rozgrzewajace zupy to cos, co lubie! bardzo!:)
OdpowiedzUsuńkremowe zupy to zdecydowanie moje ulubione!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł ;)
OdpowiedzUsuń