Składniki:
500 g śliwek
500 g śliwek
2 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
lody waniliowe lub gęsty bałkański jogurt
Jabłka i śliwki oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Zasypać cukrem i wymieszać. Owoce przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem. Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch owoców. Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów. Smacznego!
czuję ten zapach aż u siebie
OdpowiedzUsuńA jak pachniało w całym domu...mmm...bajka :)
Usuńale obłędnie wygląda:) właśnie takie crumble mi się marzy
OdpowiedzUsuńBiegnij po śliwki i rób! To marzenie można łatwo spełnić ;)
Usuńmusiało slicznie pachnieć i smakować jeszcze lepiej :) ładne foremeczki, ja nie bardzo mam w czym zrobić crumble ;(
OdpowiedzUsuńMartynCia^^ crumble możesz zrobić w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Foremki kupiłam za jedyne 4,90/szt. w jednym ze sklepów z akcesoriami do kuchni, myślę, że warto się rozejrzeć, kokilki przydają się nie tylko do crumble. Pozdrawiam!
Usuńto crumble jest super! wypróbowałam przepis :)
OdpowiedzUsuń