wtorek, 11 września 2012

Crumble ze śliwkami i jabłkami

Śliwki pod kruszonką to coś pysznego, szczególnie kiedy podamy je z kleksem ulubionych lodów lub gęstym bałkańskim jogurtem. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wykorzystać te owoce do przygotowania tego pysznego deseru. Ja dorzuciłam jeszcze jabłka, tak dla przełamania smaku, bo miałam akurat wielką ochotę na jabłka na ciepło. Wyszło pysznie! 




Składniki:
500 g śliwek
2 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
lody waniliowe lub gęsty bałkański jogurt



Jabłka i śliwki oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Zasypać cukrem i wymieszać. Owoce przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem. Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch owoców. Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów. Smacznego! 



7 komentarzy:

  1. czuję ten zapach aż u siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak pachniało w całym domu...mmm...bajka :)

      Usuń
  2. ale obłędnie wygląda:) właśnie takie crumble mi się marzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biegnij po śliwki i rób! To marzenie można łatwo spełnić ;)

      Usuń
  3. musiało slicznie pachnieć i smakować jeszcze lepiej :) ładne foremeczki, ja nie bardzo mam w czym zrobić crumble ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MartynCia^^ crumble możesz zrobić w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Foremki kupiłam za jedyne 4,90/szt. w jednym ze sklepów z akcesoriami do kuchni, myślę, że warto się rozejrzeć, kokilki przydają się nie tylko do crumble. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. to crumble jest super! wypróbowałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...