środa, 1 sierpnia 2012

Sałatka z rukoli, szynki i jajka

Sałatkami! O tak! Nie wiem, która to już z rzędu w przeciągu ostatnich dwóch tygodni...10,15 czy 20? Nie liczę. Pogoda nie zachęca do stania nad garnkami i gotowania obfitych, ciężkich posiłków, ale za to stwarza idealne warunki do korzystania z kolorowych, aromatycznych i pysznych warzyw. Wychodzę do ogródka, zrywam to, na co mam ochotę i w 15 minut przygotowuję kolejną miskę witaminowych smakowitości. A potem dzielę się z Wami przepisem, ale powoli zaczynam myśleć, że może za dużo tych sałatek...Może macie jednak ochotę na kawałek ciasta lub soczysty stek? Hmm....



Składniki:
garść rukoli

10 pomidorów koktajlowych
1 jajko na twardo
3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 
1/2 wężowego ogórka
1/2 łyżki cebulek perłowych
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony ziołowy pieprz


Rukolę ułożyć w misce, dodać pokrojone jajko, porwaną na kawałki szynkę, ogórka pokrojonego na plasterki oraz cebulki i pomidory. Wszystko polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać od razu. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. na lato sałatki są najlepsze ;) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. od patrzenia zgłodniałam :) chyba skocze do sklepu i zrobię taka na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sałatki. Sycą i są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo, na takie upały ja też polecam, chętnie wypróbuję Twoją;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Straciłam pomysły na sałatki, ta jest prosta i genialne, może i mężulo się skusi :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...