Firma Makarony Międzybrodzkie działa na polskim rynku już od 1991 roku w Międzybrodziu Bialskim i cieszy się dużym powodzeniem wśród makaronowych smakoszy. W tym czasie Makarony Międzybrodzkie zostały uhonorowane złotym godłem Najwyższa Jakość Quality International 2010 oraz zostały wyróżnione tytułem JAKOŚĆ ROKU 2009 w największym projakościowym konkursie w Polsce.
Jak już napisałam, liczy się dla mnie jakość produktów, których używam do swoich potraw, najpierw więc sprawdziłam skład makaronu, który był taki jak powinien. Makarony Międzybrodzkie zrobione są ze składników najwyższej jakości: mąki makaronowej pszennej, mąki z pszenicy durum oraz wody i prawdziwych jaj, które stanowią prawie 20 % składu makaronu. Te naturalne składniki, świeże jajka i dobra gatunkowo mąka sprawiają, że po otwarciu opakowania makaron naprawdę przyjemnie pachnie.
Ponadto makaron ma piękną, słomkową barwę, którą zawdzięcza dodatkowi świeżych jaj. Po ugotowaniu według zaleceń producenta, makaron nie klei się, zachowuje ładny kształt i co bardzo ważne powiększa swoją objętość dwukrotnie. W smaku przypomina prawdziwy domowy makaron, który w niedziele zawsze robiła moja mama.
Makarony Międzybrodzkie mają według mnie same plusy, jedynym minusem, jest to, że nie są dostępne w każdym sklepie, ale to już nie wada makaronów, ale słabego zaopatrzenia sklepów.
Początkowo zastanawiałam się nad wykorzystaniem makaronu pierożki (który wybrałam do testowania) do dania na ciepło z sosem mięsnym lub warzywnym, ale po ugotowaniu, stwierdziłam, że najlepiej będzie komponował się w pysznej sałatce warstwowej, bo sałatki wymagają przecież najlepszych jakościowo składników, a Makaron Międzybrodzki bez wątpienia do takich należy.
Makaronowa sałatka warstwowa z tuńczykiem
250 g Makaronu Międzybrodzkiego (ja użyłam pierożek, ale może być także ryż, świderki lub gwiazdki)
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
1 średnia czerwona cebula
4 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. W przeźroczystej misce układać warstwami składniki: makaron, majonez (cienka warstwa), kukurydza, makaron, majonez, papryka, cebula, makaron, majonez, tuńczyk, makaron, majonez, ogórki. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na wierzch posypać kukurydzą i cebulą oraz ozdobić makaronem. Schłodzić. Smacznego!
Sałatka idealnie nadaje się jako zakąska, lekki letni obiad, drugie śniadanie do pracy oraz na wszelkiego rodzaju przyjęcia.
Mm, ta sałatka musiała być pyszna. Nigdy jeszcze nie próbowałam tego makaronu, ale może...
OdpowiedzUsuńOj tak! Sałatka była pyszna, a makarony naprawdę bardzo dobre :)
UsuńWygląda bardzo malowniczo:)
OdpowiedzUsuńmm sałatka zacheca do spróbowania makaronu ;) super ;)
OdpowiedzUsuńPonieważ zawiera kukurydze - idealnie pasuje do akcji kulinarnej "Kukurydziane wariacje" na durszlaku. Niech inni zobaczą to cudo ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Dziękuję za przypomnienie o akcji :) Przepis już zgłosiłam :)
UsuńLubię te makarony. A sałatka super!
OdpowiedzUsuń