Składniki:
2 duże filety z dorsza
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo zmielona morska sól
sok z 1/2 limonki (lub z cytryny)
2 jajka
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
Fileta rozmrozić (jeśli używamy mrożonego) i osuszyć na ręczniku papierowym. Skropić obficie sokiem z limonki, dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Odstawić na 10 minut. W misce roztrzepać jajka ze szczyptą soli i odrobiną wody. Filety pociąć na kawałki (jeśli są duże) i obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką. Smacznego!
piękny dorsz:) tom moja ulubiona rybka, zdecydowanie ;). Ja często obtaczam w samej mące ;) bo bułka psuje mi smak ;p
OdpowiedzUsuńnic dodać nic ująć, pyszne kawałki cudnej ryby!:)
OdpowiedzUsuńRzeczwiscie musi byc pyszny bo az ślinka leci
OdpowiedzUsuńHmmm, mam dzis chrapke na rybke a Twoja wyglada oblednie!
OdpowiedzUsuńDorsz wyszedł przepyszny!!! :) My do tej pycha rybki zrobiliśmy suróweczkę z kapysty kiszonej, marchewki i jabłuszka i pieczone ziemniaczki! Całość z rybką w roli głównej rewelacja! ;)
OdpowiedzUsuńNiezly,daje rade.:) plusik
OdpowiedzUsuńsmażalnia ryb swisneła ci zdjęcie http://www.smazalniarybika.pl/?ryby-smazone,11
OdpowiedzUsuńDzięki za info, już interweniuję.
Usuń