Składniki:
2-3 jabłka (ja dałam kilka mniejszych papierówek)
100 g orzechów włoskich (posiekane)
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru (szklanka 220 ml)
2 szklanki dobrej mąki (przesianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
cukier puder do posypania ciasta
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w małą kostkę i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki w takiej kolejności jak w składnikach. Miskę odstawić na 30 minut. Po 30 minutach wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Takie samo-robiące ciasto to coś fantastycznego:) Idealne na takie upały, gdy się nie chce palcem ruszyć.
OdpowiedzUsuńTak idealne na takie upały, ale myślę, że świetnie sprawdzi się też w wielu innych awaryjnych sytuacjach :) Jest takie dobre!!! :)
Usuńno proszę, to coś dla mnie, bo takie uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńja mam taki przepis na piernik! :-) wszystko do jednej miski a potem siup do formy i tyle roboty ^^
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis z lat 80 pod nazwą Ciasto włoskie. Tylko, że w tamtym przepisie "stało" (i robię tak do dziś)jabłka pokroić, dodać bakalie zasypać cukrem i wstawić na całą noc do lodówki, a później już robić jak podano powyżej . W zasadzie nie potrzebne już mleko, bo jabłka puszczą sok.
OdpowiedzUsuńfantastyczne! nie dość, że szybkie to i wygląda przepysznie. Wydaje się być wilgotne - a takie lubię najbardziej :) Zapisuję do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto! robię podobne pod nazwą amerykańskie! pycha
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis! nie pracochłonny, a ciasto pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńo rany, jaki fajny przepis;)))
OdpowiedzUsuńzabieram przepis ;D tylko jedno pytanie, na jak dużą blaszkę on jest? chodzi mi o wymiary :)
OdpowiedzUsuńMożesz upiec w klasycznej keksówce (ok. 30 cm długości) lub mniejszej blaszce kwadratowej.
Usuńwłaśnie upiekłam,pierwsze wrażenie ok,zobaczymy jak smakuje kiedy wystygnie.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest idealny do zrobienia małych babeczek- muffinek. Pyszne!!!
OdpowiedzUsuń