500 g grubego makaronu (np. świderki)
1 młoda cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 mały brokuł
2 cebuli dymki ze szczypiorkiem
1 podwójna pierś z kurczaka
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony ziołowy pieprz
świeża bazylia
Sos beszamel:
2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki pszennej
300-400 ml mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
biały pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
15 dag startego na grubych oczkach sera gouda
Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuła podzielić na różyczki i podgotować przez około 3 minuty w posolonej i posłodzonej wodzie. Bakłażana i cukinie pokroić na około 0,5 cm plasterki. Bakłażana posolić odstawić na około 10 minut i osuszyć na ręczniku papierowym. Dymki pokroić drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Masło roztopić w rondelki, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlewać partiami mleko i cały czas mieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami makaron, warzywa i mięso, ser, sos. Na wierzch wyłożyć makaron polać go beszamelem i posypać serem oraz bazylią. Zapiekankę piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)