Składniki:
2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 dag gorzkiego kakao
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Owoce zmiksować lub zmielić. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Smażyć na małym gazie przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać kakao i cukier wanilinowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut. Gorącą nutellę włożyć do wyparzonych czystych słoików i ułożyć na ściereczce do góry dnem. Nie pasteryzować. Smacznego!
no zajeb.... pipipi :)
OdpowiedzUsuńsmakowita :)
:) Smakowita, oj smakowita :)
Usuńprzepysznie tu u ciebie i ciekawie. Zapraszm do moeje konfiturowej akcji! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Z zeszłorocznej został mi już tylko jeden słoiczek...czekam na sezon śliwkowy i na pewno znów ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że u Ciebie znajdę to czego szukam :) Zawsze robię zwykłe powidła, ale w tym roku postanowiłam zrobić kilka słoiczków czekośliwki :) I proszę jaki pyszny przepisik :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😊 Mam pytanie, ile wyjdzie słoiczków z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńOk. 5 słoików po 220 ml
Usuń