poniedziałek, 18 czerwca 2012

Muffinki z jagodami

Dziś obiecany przepis z wykorzystaniem uzbieranych wczoraj jagód. Choć ze względu na brak przygotowania na jagodobranie udało się zebrać jedynie kubek tych pysznych leśnych owoców, to jednak wystarczyło to do upieczenia pysznych, bardzo puszystych muffin z jagodami, które uprzyjemniły nam dziś popołudniową kawę. Muffinki goszczą u nas bardzo często. Wykonanie muffin jest dziecinnie proste i co najważniejsze...ekspresowe. 



Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mokre:
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
1 szklanka jagód
cukier puder



W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać niedbale, tylko do nawilżenia składników suchych. Jagody umyć i osuszyć. Dwie łyżki jagód odłożyć. Resztę wsypać do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć po kilka jagód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. no, no!
    muszę i ja wybrać się na jagody- jak na razie mam tylko te z targu..

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...