czwartek, 21 czerwca 2012

Kawa Frappe

Dwa w jednym. Kawa frappe to idealna propozycja na gorące letnie dni, kiedy potrzebujemy zastrzyku energii i ochłody. Ja mogłabym pić ją o każdej porze dnia i nocy. Jest ekspresowa w wykonaniu i bardzo smaczna. Jeśli chcecie zrobić kawę i deser zarazem, możecie dodać do niej kulkę ulubionych lodów, lub podać ją z ubitą śmietaną i wiórkami czekolady. Pod każdą postacią smakuje równie dobrze. A więc pijcie i chłodźcie się :)


Składniki:
2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru (lub według uznania)
2 łyżki zimnej wody (może być mineralna niegazowana)
zimne mleko (do wypełnienia)
kostki lodu 


Do wysokiej szklanki wlać wodę, wsypać kawę i cukier. Ubijać spieniaczem do mleka około 2 minut, aż do uzyskania puszystej piany i podwojenia objętości. Stopniowo dodawać mleko i cały czas ubijać, do czasu gdy na powierzchni pojawi się spora ilość puszystej piany. Wrzucić kostki lodu i podawać. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam :) ja niestety zrobiłam pół na pół mleko z wodą... tzn najpierw ubiłam kawę z mlekiem i uzupełniłam wodą. Smaku nabrało dopiero jak pianka trochę opadła i zmieszała się z płynem

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...