niedziela, 24 czerwca 2012

Deser jogurtowy z białą czekoladą, gruszką i bananem

Kiedy brakuje czasu, a mamy ochotę na coś słodkiego często wykorzystuję składniki, które mam pod ręką. Najczęściej są to desery na bazie jogurtu owoców i czekolady. Lubię takie połączenia, bo są pyszne i ekspresowe w wykonaniu. Dziś postawiłam na biszkopty, bo akurat je znalazłam w szafce. Można wykorzystać także herbatniki lub choćby płatki kukurydziane.


Składniki:
100 g biszkoptów (herbatniki)
280 g gęstego jogurtu np. greckiego
1 banan
1 gruszka
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych
75 g białej czekolady (może być także mleczna lub gorzka)
listki melisy lub mięty (do podania)





Biszkopty (herbatniki) zmiksować w robocie. Do jogurtu dodać banana, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych gruszkę, wiórki i cynamon. Zmiksować wszystko dokładnie. Cztery kostki czekolady posiekać na drobne kawałki. Resztę czekolady stopić w mikrofalówce lub na parze. W szklankach układać warstwy: biszkopty, jogurt, 1 łyżeczkę stopionej czekolady, biszkopty i jogurt. Posypać wiórkami i czekoladą. Udekorować melisą. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. nooo ja przeważnie na deser jem jogurty i owoce i wszelkie ich wariacje :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to brak pomysłu?
    a na zdjęciach co? wspaniały deser właśnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka no właśnie kiedy brak pomysłu, to rodzą się w głowie pomysły na takie pyszności ;)

      Usuń
  3. Bomba: w tym pozytywnym sensie oczywiście :) Sama bym na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...