Składniki:
250 g grubego makaronu (kokardki, świderki, rurki)
250 g półtłustego białego sera (w wersji light - chudego)
3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
świeżo zmielona przyprawa do kawy i deserów (można zastąpić mielonym cynamonem, goździkami, kardamonem i wanilią)
1 łyżka masła (min. 82 %)
cukier (opcjonalnie - do posypania)
sól
1 łyżeczka oleju
Makron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy. Do sera dodajemy, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt oraz świeżo zmieloną przyprawę do kawy i deserów. Wszystko ucieramy widelcem na gładką, niezbyt gęstą masę, tak, aby grudki sera były prawie niewyczuwalne. Masło topimy w mikrofalówce przez około 30 sekund (lub w rondelki na gazie). Na gorącym makaronie robimy serowe kleksy, polewamy stopionym masłem i posypujemy obficie przyprawą i (opcjonalnie) cukrem. Podajemy od razu. Smacznego!
uwielbiam makaron z serem, ale na ostro - z czosnkiem:)
OdpowiedzUsuńHm... Szczerze powiem, że na ostro jeszcze nie jadłam. I właściwie nie wiem czemu, bo czosnek bardzo lubię ;) Chyba warto wypróbować. Dzięki za inspirację! :)
UsuńJako dziecko nie znosiłam makaronu z twarogiem, a Mama robiła go od czasu do czasu. Później, kiedy wyprowadziłam się z domu, pewnego dnia tak strasznie do niego zatęskniłam... Teraz nie jadam go zbyt często, ale kiedy tęsknota za domem mi doskwiera, właśnie makaron z twarogiem jest najlepszym lekarstwem :)
OdpowiedzUsuńChyba coś w tym jest, że pewne smaki towarzyszą nam przez całe życia i przywołują beztroski czas dzieciństwa. Warto do nich powracać i przekazywać następnym pokoleniom :)
UsuńJa do makaronu razowego dodałam białego sera przyprawionego przyprawą do grzanego wina (dodaję ją również do kawy),cynamonu i cukru trzcinowego...pycha.Takie proste,a tyle radości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,a jeśli lubicie oglądać filmy to zapraszam do siebie
http://www.film2me2you.blogspot.com/
w Budapeszcie w piwnicach Matiasa ,królewską potrawą jest makaron z serem i skwarkami w dobrym tonie jest od tego rozpocząć biesiadę pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam na kolacje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież od czasu do czasu robię takie jedzonko ale wytrawnie...Też pyszne 😀
OdpowiedzUsuń