Pozbawione kości pałki z kurczaka szybciej się grillują i ciekawiej wyglądają. Wilgotne farsze odpowiednio doprawione, nadają delikatnemu drobiowemu mięsu wyrazistości. Właściwie można nadziać je wszystkim co mamy pod ręką, ale ja użyłam składników, które najbardziej lubię. Można podać je pokrojone na plastry lub w całości, wtedy bardziej będą przypominać tytułowe maczugi ;)
Składniki:
8 pałek z kurczaka
Marynata:
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz ze szpinaku:
100 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
sól lub domowa jarzynka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz z pieczarek:
100 g pieczarek
1/2 średniej czerwonej cebuli
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki masła
Dodatkowo:
wykałaczki
Z pałek z kurczaka usuwamy kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od podudzia. Delikatnie ściągamy mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość ucinamy przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część. Tak sprawione pałki nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Chwilę dusimy do odparowania wody. Na drugiej patelni topimy masło. Na masło wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i starte na tarce pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy do odparowania wody. Zamarynowane udka nadziewamy farszami i spinamy wykałaczkami w górnej części. Grillujemy na tackach z każdej strony do miękkości mięsa. Smacznego!
barddzo fajna propozycja, tylko niestety nie posiadałam jeszcze umiejętności luzowania mięsa :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Luzowanie pałek z kurczaka jest bardzo proste, można poćwiczyć na przykładowej "sztuce". Wystarczy jeden ostry cienki nóż i jeden gruby lub tasak do odcięcia kości. Uwierz warto, bo maczugi są przepyszne ;)
UsuńNie wiem czy umiałabym wyjąć kości nie naruszając mięsa... Musze poćwiczyć. Może następnym razem zrobić zdjęcia, jak to wykonać, byłoby mi łatwiej :)
OdpowiedzUsuńOczywiście mam w zamiarze zrobić taki instruktażowy poradnik. Znajdzie się w nim także miejsce na filetowanie pałek z kurczaka :)
Usuń