sobota, 28 kwietnia 2012

Grillowane pieczarki z masłem ziołowym i mozzarellą

Bardzo soczyste, aromatyczne i otulone białą puszystą czapeczką, takie właśnie są te pieczarki. Idealne jako przystawka na grilla, kiedy zaproszeni goście z niecierpliwością czekają na kolejne pyszne potrawy z rusztu.To również świetne danie dla wegetarian oraz dzieciaków, którym pieczarki w tym wydaniu z pewnością posmakują. 




Składniki:
10 średniej wielkości pieczarek
50 g dobrego masła 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka domowej vegety
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1 duża kula mozzarelli
listki świeżej bazylii (do dekoracji)
gałązki koperku (do dekoracji)




Pieczarkom odcinamy nóżki. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do każdej pieczarki wkładamy po około 1 łyżeczce masła. Przykrywamy plastrem mozzarelli i dekorujemy świeżą bazylią i koperkiem. Grillujemy na folii lub aluminiowej tacce do zarumienienia i stopienia się sera. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. A jakby te pieczarki w piekarniku zrobić?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz w piekarniku funkcję grill to można z niej skorzystać, jeśli nie po prostu wystarczy zapiec je na blaszce lub w naczyniu do rozpuszczenia się sera i upieczenia pieczarek. Myślę, że temp 180 stopni będzie ok. Czas pieczenia 5-10 minut w zależności od piekarnika.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...