Składniki:
2 paczki (500 g) maślanych herbatników
1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
Masa 1:
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
250 g masła (82% tłuszczu)
Masa 2:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 śmietan fixy
1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo: 1/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszysto i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masą smarujemy warstwę herbatników i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix, cały czas ubijając. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami startej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!
świetnie wygląda i na pewno tak samo smakuje. Już spisuję przepis, bo na pewno wkrótce zrobię !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
kinia!
Tak, tak smakuje obłędnie, szczególnie jak poleży 1 dzień, bo herbatniki fajnie namiękają i wszystko się "przegryza".
Usuńmmm :) ja mam inny przepis na 3bita ! ale ta wersja bardzo mi się podoba :D dodaje do akcji z przyjemnością :) smaczny blog - napewno zaglądnę częściej ;)
OdpowiedzUsuńPanti zapraszam serdecznie. U mnie zawsze kuchnia szeroko otwarta dla nowych gości ;)
Usuńrobiłam ciasto - jest rewelacyjne! smakowało całej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyje a smak jak napisałaś rozpływa się w ustach i nie ma dużo pracy przy nim jeśli masz pomysły na takie ciasta bez pieczenia chetnie zobacze je na blogu :)
OdpowiedzUsuńwałśnie robię 3 bita z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSpisałam na razie parę przepisów:na choinkę piernikową,na ciasto 3bit,na pieczone mięsa.Już wiem ze będą mi smakować.Wygląd jest perfekcyjny,zwłaszcza choinka -piękna
OdpowiedzUsuńCo tu dodac ja robie dokładnie tak samo to przepyszne i łatwe bez pieczenia ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo słodkie ciasto doskonale pasuje do gorzkiej kawy,ja jem tylko kawałek reszta pozostaje dla mojego narzeczonego...prosty i szybki przepis :)
OdpowiedzUsuńa do tej śmietany kremówki tą śnieżkę dodajemy jako proszek , czy najpierw uprzednio trzeba ją przygotować i dodajemy zrobioną już ?
OdpowiedzUsuńDajemy jako proszek, ale dodanie śnieżki nie jest koniecznie. Wiele razy robiłam po prostu dodając jedynie cukier puder i śmietan fix ciasto wyszło równie smaczne.
UsuńWyszło pyszne - drugie (obok Krakersa) ulubione ciasto Rodzinki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! Ciasto pycha! Zawsze korzystam z Pani przepisu, wszystkim smakuje!
OdpowiedzUsuńDwa budynie gotujemy na 0,5l mleka czy w sumie na litrze oba budynie?
OdpowiedzUsuńDwa budynie gotujemy na 0,5 l mleka.
UsuńTo ciasto jest obłędne moje ulubione .
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, ale wg mnie znacznie lepsze z kwaśną śmietaną, która idealnie przełamuje słodycz kajmaku i mdłośc budyniu
OdpowiedzUsuń