piątek, 13 kwietnia 2012

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Pomimo ciągłych wahań pogody mogę śmiało powiedzieć, że wiosna już do nas zawitała. A jak jest wiosna to są i nowalijki i musi być pyszna wiosenna botwinka. To moja wersja tej lekkiej, aromatycznej zupy. Jeśli dodamy do niej jajko i ziemniaki spokojnie może być jedynym pożywnym posiłkiem obiadowym. 


Składniki:
1 pęczek botwinki 
2 marchewki
1 mała pietruszka
2 łodygi selera naciowego
1/4 pora
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 listków lubczyku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku 
3 ziarna czarnego pieprzu
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (do smaku)
Dodatkowo:
jajka na twardo
jogurt naturalny


Botwinkę przepłukujemy, obieramy i kroimy drobno. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Seler naciowy kroimy w kostkę. Warzywa i botwinkę zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście, obrany i rozgnieciony dłonią czosnek, ziarna pieprzu, natkę, lubczyk i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę zakwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem i posypujemy majerankiem. Podajemy z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i jogurtem naturalnym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...