Składniki:
1 pęczek botwinki
Botwinkę przepłukujemy, obieramy i kroimy drobno. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Seler naciowy kroimy w kostkę. Warzywa i botwinkę zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście, obrany i rozgnieciony dłonią czosnek, ziarna pieprzu, natkę, lubczyk i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę zakwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem i posypujemy majerankiem. Podajemy z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i jogurtem naturalnym. Smacznego!
2
marchewki
1
mała pietruszka
2
łodygi selera naciowego
1/4
pora
5
ziemniaków
2
ząbki czosnku
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
5
listków lubczyku
3
ziela angielskie
2
liście laurowe
1
łyżeczka majeranku
3
ziarna czarnego pieprzu
sól
lub domowa jarzynka (do smaku)
sok
z cytryny lub kwasek cytrynowy (do smaku)
Dodatkowo:
jajka
na twardo
jogurt
naturalny
Botwinkę przepłukujemy, obieramy i kroimy drobno. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Seler naciowy kroimy w kostkę. Warzywa i botwinkę zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście, obrany i rozgnieciony dłonią czosnek, ziarna pieprzu, natkę, lubczyk i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę zakwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem i posypujemy majerankiem. Podajemy z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i jogurtem naturalnym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)